4 Langkah Mudah Untuk Anda Buat Kuih Pau Sendiri Dirumah

Inti sekaya buatan sendiri

Proses Pertama

Sebelum memproses inti,perlu memastikan bahan mentah yang di gunakan berkualiti dan mencukupi. Semasa memproses, perlu pastikan bahan di masuk mengikut ‘step by step’. Jangan berlaku persilangan,maksudnya terlupa satu bahan dan masukkan bahan tersebut selepas inti masak. Keadaan ini akan menyebabkan inti tersebut tidak tahan lama. ‘Cheq pau’ paling suka inti sekaya,sebab lemak berkrim….di sukai ramai. Heheeee….

Doh tepung untuk dicanaikan

Proses Kedua

Penyediaan tepung sangat penting. Jika tidak di jaga kualiti pada proses awal akan menyebabkan pengakhiran juga tidak sempurna. Tip yang paling penting ‘cheq pau’ nak kongsi adalah tepung perlu di ayak terlebih dahulu bagi mendapatkan tepung yang ringgan menghasilkan pau yang gebu gebas gituuu…

Proses masukkan inti dalam doh tepung

Proses Ketiga

Pemproses ini memasukkan inti dalam tepung,kerja ini sangat merumitkan bagi yang baru nak belajar. Kebiasaan pekerja ‘cheq pau’ yang mahir paling cepatĀ  boleh buat adalah 8 saat untuk sebiji pau. Bagi pekerja baru ‘ cheq pau’ perlu pastikan kerja buatan tangan ini di latih menggunakan tepung kosong terlebih dahulu. Selepas separa mahir,baru memasukkan tepung dalam inti. Tapi dengan syarat perlu pastikan pekerja baru di beri tempoh seminggu untuk latihan ini.

Pau yang telah di kukus

Proses Keempat

Proses yang di tunggu-tunggu…… Proses mengukus kuih pau. Di tambah plak,pau yang di kukus naik cantik. Perghhhh…..puas hati gila. Mula la….perut mendondongkan lagu dangdut,hip hop dan sebagainya.

Leave a comment

Your email address will not be published.

https://172.104.47.66/ https://172.105.117.106/ https://139.162.11.163/ https://wfhslot.com/ https://kurniaslot.com/